Bouwvergunning
Bij bouwplannen heeft u te maken met wet- en regelgeving. Zo moet uw aanbouw passen in de omgeving en veiligheid en gezondheid van de gebruikers kunnen waarborgen. Daarom is voor de meeste bouwprojecten een bouwvergunning nodig, ook wel omgevingsvergunning genoemd.
Bouwvergunning nodig?
Niet voor elke klus aan uw huis is een bouwvergunning nodig. Bij zaken als schilderwerk en gevelonderhoud is dat vrij vanzelfsprekend, maar ook voor bijvoorbeeld een kleine dakkapel aan de achterkant van uw huis is meestal geen bouwvergunning nodig. Dit valt namelijk onder ‘veelvoorkomende bouwwerken’, net als andere (kleine) projecten zoals een carport of serre. Laat u echter voor het bouwen altijd informeren over een bouwvergunning, want ieder bouwwerk in Nederland moet voldoen aan zaken als het bestemmingsplan, welstandseisen, maar ook bouwverordeningen en –voorschriften.
Voor de bouw begint
In het gemeentelijke bestemmingsplan staat wat er op de grond in uw gemeente mag komen en gebeuren. Zo is bepaald waar huizen en/of bedrijven mogen staan. Voordat u een bouwvergunning aanvraagt, is het dus nuttig om eerst dit plan in te zien. Daarnaast stelt de gemeente welstandseisen, om ervoor te zorgen dat uw (aan)bouw qua uiterlijk past in de omgeving.
Zijn uw bouwplannen duidelijk, dan worden deze langs de gemeentelijke bouwverordening gelegd. Deze beslaan stedenbouwkundige en welstandsvoorschriften, maar zorgen er ook voor dat u niet op verontreinigde bodem bouwt, wel zo prettig. Bouwvoorschriften zorgen er tenslotte voor dat u, andere gebruikers en de omgeving geen gevaar lopen in of rond het gebouw.
Hoewel bovenstaande regelgeving sommige mensen benauwt, valt het regelwerk meestal reuze mee. Voor meer informatie over een bouwvergunning kunt u terecht bij de Rijksoverheid, voor kwalitatief hoogwaardige aanbouw bent u bij ons aan het goede adres. Vraag kosteloos en zonder verplichtingen een offerte aan en ontvang een overzicht van de beste aannemers voor uw klus.